*

Μάνδρα – Δήμος Αβδήρων

Τσικούρ Μάνδρα | ΦΕΚ 193/1928 | ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 82.9%
***
Η Μάνδρα βρίσκεται στην πεδιάδα της Ξάνθης με υψόμετρο 50 μέτρα σε απόσταση 20 χλμ. ΝΑ. από την πόλη και περίπου 9 χλμ. Ν.-ΝΑ. από τη Γενισέα (έδρα του δήμου). Νοτιοδυτικά του χωριού είναι τα Άβδηρα και βορειανατολικά είναι η Ποταμιά ενώ νοτιοανατολικά, στα παράλια του όρμου Βιστονίας, οι λιμνοθάλασσες Λάφρα και Λαφρούδα, οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν ιχθυοδεξαμενές, αποτελούν Βιότοπο Corine και εντάσσονται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Βορειοαναυολικά, στις πλαγιές του “Πετρόλοφου” και την κατεύθυνση της Ποταμιάς έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός όπου βρέθηκαν προϊστορικά όστρακα, τα περισσότερα χονδροειδή.
***
Την περίοδο της τουρκοκρατίας, η περιοχή αναφέρεται ως Mάνδρα Tσικούρ να ανήκει από το 1878 ως το 1912 στο Bιλαέτι Aδριανούπολης, σαντζάκι Γκιουμουλτζίνας (Kομοτηνής) και στον καζά Ξάνθης. Έτσι αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση της Θράκης, το 1924 στο ΦΕΚ 194Α – 14/08/1924 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Αβδήρων. Το 1928 με το ΦΕΚ 161Α – 16/08/1928 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και με το ΦΕΚ 193Α – 20/09/1928 μετονομάστηκε σε Μάνδρα.Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Μάνδρας που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Αβδήρων του Δήμου Αβδήρων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει ως πληθυσμό 506 κατοίκους. | Αποθετήριο – Χαρτογράφηση, Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης

***
Η διάσωση των μαρτυριών που σχετίζονται με την ιστορία του Σέρντιβαν, αλλά τώρα και της Μάνδρας προέβαλε ως ανάγκη επιτακτική. […] Ο λόγος ήταν απλός: οι μνήμες είναι άρρηκτα δεμένες με τα πρόσωπα. Και τα πρόσωπα εκλείπουν ολοένα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση, σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.

***

***

Βιβλία

Εκδόσεις που παρουσιάζουν στοιχεία του Χωριού Μάνδρας Ξάνθης και ιδιαίτερα μεταπολεμικά, δεν υπάρχουν. Οι εκδόσεις αφορούν την καταγωγή των κατοίκων και τον βίο τους κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασή τους στην Μάνδρα. Οπότε και η αναφορά εδώ είναι όπως και στο αποθετήριο ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ, με εξαιρέσεις αναφορές σε κάποιες εκδόσεις της νομαρχίας ή των δήμων.

Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων έχει ψηφιοποιηθεί  και είναι προσβάσιμο σε όλα τα μέλη.

* Δείτε τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ των βιβλίων….. 
** Ξεφυλλίστε τα βιβλία που είναι ψηφιοποιημένα και εγκατεστημένα σε κάποια πλατφόρμα, από την επιλογή ΠΡΑΓΩΓΕΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ στο link….  

*** Για τα υπόλοιπα βιβλία του ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες…. 

***

Φωτογραφίες

Φωτογραφικό Υλικό σε μορφή Film, slide (από τις αντιγραφές), αλλά και φωτογραφικού χαρτιού. Το υλικό παρουσιάζει στοιχεία της ζωής των κατοίκων κατά την εγκατάστασή τους στην Μάνδρα έως και σήμερα. Θεματικά διακρίνουμε: πορτραίτα, αναμνηστικές, οικογενειακές, τοπία, κ.ά. . Το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών έχει ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμο σε όλα τα μέλη.


____________ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ____________ ____________ δεν το έχουμε ανεβάσει ακόμη στη σελίδα ______


* Δείτε τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ των φωτογραφικών εγγραφών ….

** Δείτε τις ψηφιοποιημένες φωτογραφικές εγγραφές στην πλατφόρμα ….


*** Για περισσότερες πληροφορίες… επικοινωνήστε μαζί μας .  

Έγραφα

Στα τεκμήρια αυτά διακρίνουμε λυτά έγγραφα, χάρτες, σημειώματα, αποδελτιώσεις, χειρόγραφα, ημερολόγια κ.ά. Μεγάλο μέρος των εγγράφων έχει ψηφιοποιηθεί  και είναι προσβάσιμο σε όλα τα μέλη.
* Δείτε τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ των εγγράφων….. 
** Δείτε κάποια από τα έγγραφα του αρχείου ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ στο χρονολόγιο ….  

*** Για τα υπόλοιπα έγγραφα του ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες…. 

***

***

Άλλα τεκμήρια

Στα άλλα τεκμήρια, διακρίνουμε υλικό όπως, ηχογραφήσεις, μουσικές αναπαραγωγές, υλικό προφορικής ιστορίας, από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης, αλλά και μετέπειτα από την άφιξη των παλιννοστούντων,  ομογενών και των οικονομικών μεταναστών. Μεγάλο μέρος των εγγραφών που περιλαμβάνουν εκδρομές, γιορτές, πανηγύρια, καθώς και συνεντεύξεις που είναι συνέχεια του αρχείου Σέρντιβαν, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμες σε όλα τα μέλη.




* Δείτε τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ των ηχητικών και videos εγγραφών ….. 

** Δείτε τις ψηφιοποιημένες ηχητικές και videos εγγραφές στην πλατφόρμα …. 

*** Για τις υπόλοιπες εγγραφές του ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες….  

January 1, 1907

… στην Ελλάδα – Χάρτης του 1907


Τμήμα από τον “καισαροβασιλικό χάρτη” όπου διακρίνουμε την “Jenidze Karasu”, το “Karapazar” τη “Mandra ‘cakuru” και πολλά άλλα χωριά. Δείτε το χάρτη

January 1, 1907
July 3, 1923

Πιστοποιητικόν Παναγιώτη Μπαρμπαντιρόπουλου

Με την “ανταλλαγή” των πληθυσμών οι κάτοικοι θα βρεθούν διασκορπισμένοι σε διάφορες περιοχές έως ότου οι περισσότεροι συγκεντρωθούν στο χωριό Μάνδρα Τσικούρ Ξάνθης. “Παμμικρασιατικός και Βυζαντινός -Σύλλογος προσφύγων Καβάλας …… | 

July 3, 1923
January 1, 1924

στην Ξάνθη

….

January 1, 1924
January 1, 1924

Μάντρα Τσικούρ

Ονομασία που αποτελεί αυτούσια απόδοση του παλιότερου ονόματος του οικισμού […[ Μάντρα Τσικούρ (λεξ. 1928, Μάντρα και Τσικούρ σαν δύο ξεχωριστοί οικισμοί 1924 Στ. τ.36,σσ. 14, 52, Mandra Cukuru 1903-4 (Kr. 56)) – Μάνδρα, η (κοινότητα Μάνδρας).[…] … .

January 1, 1924
November 24, 1926

Δήλωσις εκκαθαρίσεως

Δήλωσις εκκαθαρίσεως Χαράλαμπου Παν. Μπαρμπαντίρ. Μικτή Επιτροπή Επί Της Ανταλλαγής Των Ελληνοτουρκικών Πληθυσμών | 8 σελ τυποποιημένο έγγραφο | .[…] … .

November 24, 1926
July 19, 1928

Σύσταση Κοινότητας Μάνδρας

Σύσταση Κοινότητας Μάνδρας με το διάταγμα 161 της 19/7/1928 Μάνδρα, η (κοινότητα Μάνδρας).[…] Θρακικά Χρονικά| … .

July 19, 1928
February 11, 2027

Διεύθυνσις Ανταλλαγής

Πράξις Χάράλαμπου Παν. Μπαρμπαντίροπουλος 1927 | .[…] … . .

February 11, 2027
March 31, 2028

Γραφείο εποικισμού

Δήλωσις Αρχηγού οικογένειας Χάράλαμπου Παν. Μπαρμπαντίροπουλος | Μάνδρα Τσικούρ| […] … .

March 31, 2028
Scroll to Top